Wat zijn de mooie kanten van jouw dier?

In dit artikel wil ik je uitnodigen om met andere ogen naar je dier(en) te kijken. Naar de mooie kanten die er volop zijn en die we nóg meer gaan zien als we de tijd nemen om hierbij stil te staan. Als we voorbij de vanzelfsprekendheid van de aanwezigheid van de dieren in ons leven gaan kijken en voelen, kunnen we de mooiste dingen gaan ontdekken. Over onze dieren maar ook over onszelf! Hieronder neem ik je graag mee in een aantal manieren waarop ik aankijk tegen dieren en die je kunnen helpen of inspireren om hun mooie kanten nóg meer te ontdekken. Enjoy!

Stilstaan

Sta jij vaak stil? Echt stil? Niet alleen fysiek met je lijf maar vooral met je aandacht? Dat er even niets hoeft te zijn, dat je even niets hoeft te doen, dat je gewoon stil kunt staan of zitten zonder doel? Dat is voor veel mensen heel ongewoon en lastig. We worden dan vaak geconfronteerd met onze onrust, ons ongeduld, schuldgevoelens, de lijstjes met dingen die we nog graag willen doen, een overvol hoofd met gedachten…. Voor velen denk ik heel herkenbaar. Ook voor mezelf. Als we onszelf nou eens zouden kunnen trainen om vaker stil te staan, dan kunnen we tot mooie ontdekkingen komen. Bijvoorbeeld ontdekkingen over hoe bijzonder ons alledaagse leven eigenlijk is.

Wat zie jij? Wat valt jou op?

Dankbaarheid en kijken met beginnersogen

Mijn doel is om dagelijks te mediteren. Dat lukt niet altijd maar heel vaak wel. Mediteren helpt me om makkelijker stil te staan, meer de rust in mijn lijf en hoofd te bewaren, meer aandachtig te zijn bij wat er is. Na mijn meditatie neem ik altijd een moment de tijd om stil te staan bij de dingen in mijn leven waar ik dankbaar voor ben. Dit kunnen kleine, grote of voor mij vanzelfsprekende dingen zijn, zoals: ik ben dankbaar voor de warme kleding die ik kan dragen, ik ben dankbaar voor het warme water dat ik kan gebruiken, ik ben dankbaar voor de verwarming die ik kan aanzetten. Het is wel duidelijk, ik ben een koukleum;-). Door dankbaarheid te voelen voor de kleine, grote of vanzelfsprekende dingen worden en blijven ze bijzonder en minder vanzelfsprekend. Wat als we voortaan dagelijks ook dankbaar zijn voor de dieren in ons leven?

Naast dankbaar zijn vind ik het ook mooi en waardevol om met beginnersogen naar de (langdurige) relaties of situaties in het leven te kijken. Dit is een boeddhistische manier van kijken. Het kijken met beginnersogen houdt kortgezegd in dat je je elke keer weer bewust openstelt voor een mens of situatie alsof je deze voor het eerst ziet of meemaakt met alle verwondering en nieuwsgierigheid die hierbij hoort. Hoe mooi om mensen, situaties maar natuurlijk ook onze geliefde dieren op die manier elke keer weer opnieuw te bekijken? Alsof je ze voor het eerst ziet? Door je nieuwsgierigheid en openheid elke keer weer opnieuw actief aan te zetten blijf je je verwonderen over wat je ziet in plaats van iemand of iets als vanzelfsprekend aan te nemen. Je ziet andere dingen!

Doe je mee?

Vanuit mijn werk als dierentolk maak ik zo vaak mee hoe wijs dieren zijn en hoeveel we van ze kunnen leren! Eén van de eerste stappen in de richting van het openstaan voor het leren van je dier is wat mij betreft zoals ik eerder in dit artikel al noemde: eerst stilstaan, rust te nemen in je lijf en hoofd en de tijd, motivatie en openheid te hebben om ook echt naar je dier te wíllen kijken. En boy oh boy, wat kun je dan gaan waarnemen? Maar dan ook ECHT gaan waarnemen met andere ogen? Rust, onrust, de bijzondere ogen van je dier, de prachtige kleur en structuur van de vacht, karakter, kuddegedrag, sociale interactie, keuzes die gemaakt worden, instinctief handelen, jachtinstinct, gezelschap, liefde, ruiken, snuffelen, eten, wassen, ruzie, angst, spel…. Alles wat je dier doet is, als je zo naar je dier kijkt, heel fascinerend om naar te kijken! Ik wil je uitnodigen om dit eens te doen: rust nemen en vanuit dankbaarheid en met beginnersogen naar je dier kijken. Bijvoorbeeld 5 of 10 minuten per dag. Wat neem je waar? Slaapt je dier alleen maar? Wat doet dat met jou? Een mooie uitspraak vind ik die van Eckhart Tolle: “I have lived with many zenmasters, all of them cats”. Dieren leven vaak zo prachtig in het NU! Laat dat vooral een bron van inspiratie voor ons zijn.

Je dier als spiegel

Ben jij bekend met spiegelen? Spiegelen houdt heel kortgezegd in dat alles in de buitenwereld een reflectie is van jou en jouw binnenwereld. Als je je bijvoorbeeld ergert aan iets in de buitenwereld, dan zegt dat iets over jou. Maar ook als je iets mooi vindt, dan zegt dat iets over jou. Denk jij weleens bewust na over de mooie eigenschappen van je dier? Deze mooie eigenschappen kunnen een bron van inspiratie zijn voor jezelf. Is je dier bijvoorbeeld heel zachtaardig en vind je dat een mooie eigenschap? Dan kan dit een uitnodiging voor jezelf zijn om meer in verbinding te komen met je eigen zachtaardige kanten. Of heb je bewondering voor het gemak waarmee je dier grenzen kan stellen? Dan kan het fijn zijn voor jezelf om je eigen grenzen nog eens onder de loep te nemen en je grenzen wat meer te bewaken. Zomaar een paar voorbeelden. 

Leermomenten

Voor mij voelt het heel kloppend om naar de mensen, dieren en situaties in mijn leven te kijken vanuit de bril dat ik er iets van kan leren en dat dit niet voor niets op mijn pad komt. Als je op deze manier ook naar je dier gaat kijken, wat kun jij dan van je dier(en) leren? Wat zou de reden kunnen zijn dat juist dit dier in je leven is? Kan dit dier je leren over liefde, vriendschap, onvoorwaardelijke trouw, er helemaal mogen zijn zoals je bent, meer naar je gevoel te luisteren? Of iets anders?

Nou, met al deze informatie heb je een rugzak vol om mee aan de slag te gaan en de ongelofelijke schoonheid van je dier(en) volop te gaan zien. Heel veel plezier hiermee!

Heb je een vraag of wil je een Animalinsight sessie boeken? Voel je welkom om hiervoor contact met me op te nemen.

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *