Heeft je dier pijn? Denk hier eens aan!

Pijn bij dieren komt helaas heel veel voor. Het is natuurlijk heel vervelend om te zien of te weten dat je dier pijn heeft en je wilt er natuurlijk alles aan doen om je dier hierbij te helpen. Je dier door een (holistisch) dierenarts laten nakijken is wat mij betreft altijd de eerste stap; uitzoeken wat er aan de hand is en gepaste ondersteuning bieden, waar mogelijk op natuurlijke wijze. Er is al veel bekend over het ondersteunen en behandelen van pijnklachten bij dieren maar in mijn ervaring is voeding misschien wel de meest over het hoofd geziene aanvullende ondersteuning bij pijn! In dit artikel vertel ik je graag iets meer over voeding en de invloed hiervan bij pijnklachten. Ik laat als dierentolk ook de dieren zelf aan het woord over voeding en geef je tips rondom je zoektocht naar geschikte voeding voor jouw dier met pijn.

“Laat voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding!”

Bovenstaande uitspraak is van Hippocrates en is oh zo waar! Voeding vormt een heel belangrijke basis voor een goede gezondheid. Een goede gezondheid en weerstand begint in de darmen en met voeding! Voeding op zichzelf hoort in het ideale geval onder meer vers en onbewerkt te zijn, rijk aan vezels, belangrijke bouwstoffen en gezonde vetten. Maar onze voeding en zeker ook de voeding van onze dieren staat vaak nogal ver af van hoe moeder natuur dit bedoeld heeft. 

Ontstekingsbevorderende voeding

Wist je dat voeding voor je dier maar ook voor jezelf zowel ontstekingsremmend als ontstekingsbevorderend kan zijn? En wist je dat je op basis daarvan eigenlijk nooit ontstekingsbevorderende voeding zou moeten willen geven aan je dier (of aan jezelf)? Het geven van ontstekingsbevorderende voeding draagt bij aan ongezonde en lekke darmen, een verminderde weerstand maar ook het ontstaan van of in stand houden van chronische laaggradige ontstekingsprocessen in het lichaam. Chronische laaggradige ontstekingen zijn milde ontstekingen waar je zelf eigenlijk niet/nauwelijks iets van merkt en die langdurig aanwezig zijn. Bekende ontstekingsbevorderende voedingstoffen zijn bijvoorbeeld koolhydraten (granen zoals mais, tarwe en witte rijst) en een teveel aan omega 6 linolzuren zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie.

Ziekten en ontstekingen

Veel ziekten en ook pijn hangen vaak samen met ontstekingen. Een aantal voorbeelden van aandoeningen die samenhangen met chronische laaggradige ontstekingen zijn allergieën, depressiviteit, metabool syndroom, artritis/artrose, auto-immuunziekten, cognitieve aandoeningen, diabetes, spijsverteringsklachten, kanker, hartaandoeningen, overgewicht en huid- en vachtaandoeningen. Als je dier chronische pijn heeft, ongeacht de oorzaak hiervan, kan het heel waardevol zijn om in ieder geval door de voeding niet bij te dragen aan het stimuleren van ontstekingsprocessen.

En wat is dan geschikte en ontstekingsremmende voeding?

Het verschilt natuurlijk per diersoort en ras wat de meest geschikte voeding is, dit is ook afhankelijk van de leeftijdsfase en energieverbruik van je dier. Maar, ontstekingsremmende voeding is voeding die in ieder geval niet ontstekingsbevorderend is, dus geen snelle suikers of ontstekingsbevorderende vetten bevat. Daarnaast is het rijk aan antioxidanten en gezonde vetten zoals bijvoorbeeld omega 3 vetzuren uit vis of algen. Je dier mooi op gewicht houden en dus niet te dik laten worden en voldoende laten bewegen zijn daarnaast prachtige en belangrijke ontstekingsremmende maatregelen. 

Wat zeggen de dieren over voeding?

Als dierentolk wil ik ook graag even de dieren aan het woord laten over voeding: dieren worden er blij van om geëerd te worden voor wie ze in wezen zijn. Voeding maakt daar een heel belangrijk onderdeel vanuit. Als jij je gaat verdiepen in de beste voeding voor jouw dier, eer je je dier ook voor wie hij is! Voeding is niet alleen fysieke voeding, het biedt ook mentale en energetische voeding voor je dier. Goede voeding maakt je dier blij, sterk en vitaal, zowel lichamelijk, mentaal als emotioneel. Dieren worden er ook blij van als je je gaat verdiepen in goede voeding voor je dier, laat dit vooral ook een uitnodiging voor jezelf zijn om je eigen voeding onder de loep te nemen en ook jezelf goede en gezonde voeding te gunnen. Geen vulling maar voeding!

Neem jij de uitnodiging aan?

In dit artikel heb ik je duidelijk willen maken dat voeding een belangrijke rol kan spelen bij de pijn van je dier. In het ontstaan ervan maar ook in de behandeling ervan. Bij elke ziekte die je dier heeft, chronisch of niet, zou ik je willen uitnodigen om ook de voeding van je dier onder de loep te laten nemen door een voedingsdeskundige. Grote kans dat daar nog winst is te behalen! Het aanpassen van voeding biedt vaak geen quick fix maar is denk ik zo’n beetje de beste investering die je kan doen in de algehele gezondheid van je dier. Ook preventief, als er (nog) geen klachten zijn, zou ik je willen uitnodigen om de voeding van je dier eens onder de loep te (laten) nemen. Voeding die past bij de diersoort en wat dit dier in het wild ook zou eten, is vaak een mooie basis om vanuit te starten in je voedingskeuze. 

Hoe nu verder?

Wil jij meer lezen en leren over voeding? Voor honden en kattenvoeding kun je veel interessants lezen op de website van Voerwijzer. Voor paardenvoeding kun je meer lezen op Voervergelijk en is dit artikel van Dr. Juliet Getty over de ontstekingsbevorderende werking van suikers interessant. Dierenartsen zijn vaak geen voedingsdeskundigen, hiervoor zijn ze tijdens hun opleiding diergeneeskunde niet opgeleid. Op internet zijn ervaren voedingsdeskundigen te vinden die je verder kunnen helpen met de voeding voor je dier. 

Heb je een vraag of wil je een Animalinsight sessie boeken? Voel je welkom om hiervoor contact met me op te nemen.

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *