Waarom is een natuurlijke leefstijl voor dieren belangrijk?

Voor mensen wordt gelukkig steeds duidelijker dat leefstijl van grote invloed is op de algehele gezondheid en welbevinden. Er komt steeds meer aandacht voor leefstijl in de media, er zijn steeds meer leefstijlcoaches voor mensen. Helaas is er voor dieren nog veel minder aandacht voor het belang van een gezonde leefstijl. Dit is jammer want voor dieren is een gezonde leefstijl net zo belangrijk als voor mensen!

In dit blog ga ik je meer vertellen over leefstijl, het belang hiervan voor dieren en de invloed die jij hierop hebt. En ik ga je uitleggen waarom ik ervoor kies om het begrip leefstijl nog wat verder door te trekken naar een natuurlijke leefstijl. Want daar schuilt nog meer kracht in, is mijn mening.

Natuurlijke leefstijl voor dieren
Bobby in zijn element

Wat betekent leefstijl?

Leefstijl betekent voor mij letterlijk de stijl van leven, de manier waarop een leven geleefd wordt. Dit is voor ieder mens en dier anders. Bij het onder de loep nemen van de leefstijl van een dier hoort onder meer het kijken naar voeding, beweging, slaap, rust en stressfactoren, medicatie, algehele gezondheid, leefomgeving en relaties. Deze factoren zijn allemaal van grote invloed op de fysieke, mentale en emotionele gezondheid van een dier. Een huisdier is geheel afhankelijk van de zorg van haar/zijn mens, de mens is dus van doorslaggevende invloed op de leefstijl (en gezondheid!) van het dier.

Waarom is leefstijl belangrijk?

Leefstijl is van grote invloed op de fysieke, mentale en emotionele gezondheid van een dier. Om ervoor te zorgen dat een dier zo gezond mogelijk blijft of weer zo gezond mogelijk wordt, is de basis om de leefstijl kritisch te gaan bekijken. Op deze manier kan beoordeeld worden of er op enig vlak ruimte is voor positieve aanpassingen. Gevolg hiervan is dat een dier lekkerder in haar/zijn vel komt te zitten of blijft zitten. En dit heeft weer grote positieve gevolgen voor de gezondheid, herstel kan hierdoor bijvoorbeeld makkelijker plaatsvinden. Het doen van positieve aanpassingen in de leefstijl heeft grote waarde op het gebied van preventieve gezondheid. Je kan hierdoor dus zoveel als mogelijk zorgen voor het gezond blijven van je dier! Ook als een dier ziek is, is het doen van positieve leefstijlaanpassingen de absolute basis om vanuit te gaan werken. Voor zowel jonge dieren die nog kerngezond zijn als volwassen dieren of zieke dieren is het dus fijn om de leefstijl zo passend als mogelijk te krijgen. Dit is altijd maatwerk omdat het volledig per individu en situatie verschilt wat nodig is.

Waarom ik ervoor kies om te praten over een natuurlijke leefstijl?

Het is je inmiddels waarschijnlijk wel duidelijk wat leefstijl voor dieren voor mij betekent. Ik heb het eigenlijk nog liever over een natuurlijke leefstijl omdat ik hiermee het wezen van het dier wil eren in wat het van nature nodig heeft om zich fijn te voelen. Dit is diersoort-, ras- en individuafhankelijk. Maar ook wil ik in het adviseren van positieve aanpassingen in de leefstijl de nadruk leggen op natuurlijke manieren om dit te doen omdat dit voor mij voelt als de meest gezonde manier. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het adviseren van natuurlijke (en geen chemische) voeding.

Geen quick fix

Het werken aan het verbeteren van de leefstijl van je dier kan van jou tijd, inzet en geduld vragen. Het is geen quick fix, het bied je vaak geen snelle oplossing van een gezondheidsprobleem, het is een kwestie van een lange adem hebben. Resultaten zijn ook niet altijd duidelijk zichtbaar (bijvoorbeeld in geval van preventie). Weet dat het verbeteren van de leefstijl van je dier de beste lange termijn investering is die je kan doen en de beste basis is voor gezondheid. Het is daardoor ook mooi in te zetten samen met een behandeling van een dierenarts of therapeut. Ik ga dan ook graag samenwerkingen aan met dierenartsen en therapeuten.

Wat doet Animalinsight aan het verbeteren van de natuurlijke leefstijl van dieren?

In alle diensten die ik aanbied heb ik veel aandacht voor een natuurlijke leefstijl. Zonodig zal ik dit ook zeker met jou bespreken en hier adviezen over geven. Mocht je een vraag hebben of een Animalinsight sessie willen boeken dan ben je welkom om contact met me op te nemen.

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *